Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Vitamine A

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is het en wat doet het ?

Vitamine A fungeert als een anti-oxidant. Het is ook bekend onder de naam retinol en het is een van de vier in vetoplosbare vitaminen. Het is belangrijk voor een gezonde huid, het hoorn (het gezichtsvermogen), tandvlees, slijmvliezen, haar, de vruchtbaarheid en de weerstand. Een extra aanvulling van vitamine A biedt een hogere weerstand tegen infecties.

Het is niet onmisbaar in de voeding. In de natuur wordt vitamine A alleen aangetroffen in dierlijke producten. Paarden moeten dus vitamine A verkrijgen door bètacaroteen uit groene planten om te zetten in vitamine A. Er is aangetoond dat dit een erg inefficiënt proces is.

Het lichaam slaat in de zomer vitamine A op in het lichaam voor de wintermaanden.

Wat zijn de gevolgen bij een tekort?

Wat zijn de gevolgen bij een overschot?

Waar zit het in? Wel : In voer dat van dieren komt – omgezet van B-caroteen – voor ex. Visolie. Niet : Komt niet voor in planten.

Geproduceerde voeders en supplementen bevatten extra vitamine A. Naast gras vormen groenten als klaver een goede bètacaroteenbron. Hooi en andere geconserveerde ruwvoersoorten zijn minder rijk aan deze stof.

Goede vitamine A-bronnen zijn : levertraan, heilbottraan, levermeel en preparaten. Carotinebronnen zijn : gras, luzernemeel, rode wortelen bladkool.

Behoefte, toegestane waardes

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.