Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Vladimir

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Vladimir
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: ± 1.65 meter
Kleur: donkerbruin
Land van herkomst: Rusland
Link naar stamboek:
Postzegel Rusland - Vladimir.jpeg

Van oudsher kende Rusland geen inheemse zware trekpaarden maar het ontstaan van de grote collectieve boerderijen op het Russische platteland, zorgde voor de ontwikkeling van twee trekpaardenrassen met Russische oorsprong: de Vladimir en het Russisch trekpaard.

Geschiedenis

Na de val van de Tsaren-heerschappij ontstonden collectieve boerderijen op het platteland. Deze boerderijen bewerkten grote stukken landbouwgrond en de behoefte aan lichte maar relatief snelle trekpaarden was groot.

In de jaren 1920 werd in Gavrilovo-Posadsk een staatsstoeterij opgericht, hier werden fokrichtlijnen opgesteld om de ontwikkeling van een Russisch trekpaard te stimuleren. Vanuit Europa werden Clydesdales en Shires ingevoerd om te kruisen met lokale merries.

De grondleggers van de Vladimir zijn de Clydesdale-hengsten Lord James (1910), Border Brand (1910) en Glen Albin (1923). De kruisingen met de Shires waren minder geslaagd en ook kruisingen met Percherons, Suffolk punch en Cleveland Bays waren niet overtuigend.

Rond 1925 ontstond er een duidelijk type en om dit type vast te leggen werden de kruisingen onderling weer gekruist. In 1946 werd het ras officieel erkend.

Exterieur

De Vladimir is goed gebouwd maar het enige zwakke punt is de brede maar zwakke rug. De lichaamsomtrek kan oplopen tot 2.07 meter.

Ondanks de invloeden van grote rassen zoals de Shire en Clydesdale heeft de Vladimir een bescheiden stokmaat. Dit is het gevolg van de sobere omstandigheden waaronder de eerste Vladimirs gefokt werden.

De benen zijn stevig en hebben weinig tot geen behang. Paarden die wel behang hebben, krijgen snel last van mok.

Het hoofd is lang en heeft een recht profiel. De hals is goed gespierd en goed van vorm. De schoft is hoog en lang. De croupe is afhangend

Opvallend is het hoge vruchtbaarheidspercentage van 75 tot 80% van de hengsten.

Karakter

De Vladimirs zijn erg werklustig en hebben een gelijkmatig karakter. Dankzij de inbreng van de andere rassen, heeft dit ras een ruime en energieke beweging.

De paarden zijn erg vroegrijp, de paarden worden al op 3-jarige leeftijd ingezet.

Gebruik

De Vladimir wordt op het platteland gebruikt als landbouw- en trekpaard.

Daarnaast worden de Vladimirs met z’n drieën naast elkaar voor de Vladimir-trojka gespannen.

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofd- en standfoto van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.