Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Wedstrijd

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Dit artikel geeft algemene informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na een wedstrijd in de breedtesport voor de disciplines dressuur, springen en sgw. Voor de disciplines: endurance en mennen kun je beter in de artikelen van deze disciplines kijken. Informatie die specifiek betrekking heeft op slechts één van de disciplines met betrekking tot het rijden van wedstrijden is opgenomen op de betreffende pagina van de discipline. Er is ook een artikel over de aangepaste sport voor sporters met een beperking.

Algemene informatie

Voor het eerst officieel starten.

Om mee te doen aan officiële wedstrijden is het volgende nodig:

 • Je moet lid zijn van een rijvereniging of ponyclub.
 • Je paard of pony moet correct ingeënt zijn tegen influenza.
 • Je paard of pony moet een paspoort hebben.
 • Je moet over een startpas beschikken.
 • Je pony (als je bij de pony's start) moet een geldig meetcertificaat hebben.

Moet ik lid worden van een vereniging?

Ja, dat is verplicht. Er zijn verschillende soorten verenigingen: bij sommige clubs bevat het lidmaatschap ook lessen en gebruik van de manege. Ook kan het zijn dat de vereniging je inschrijft voor wedstrijden. Andere clubs kennen dit juist helemaal niet: het lidmaatschap is dan beperkt tot bijvoorbeeld korting op de door de vereniging georganiseerde wedstrijden en het voldoen aan de eis van de KNHS dat je lid moet zijn van een vereniging. De contributie kan dan ook variëren van circa € 25,00 voor een 'administratieve club' tot meer dan € 100,00 als er ook lessen bij zijn inbegrepen. Sommige verenigingen stellen ook als eis dat je meehelpt bij verenigingsactiviteiten. Denk hierbij aan het draaien van bardiensten of het helpen bij de organisatie van wedstrijden.

Voor verenigingen in jouw regio kun je kijken op de regiosites van de KNHS.

Kosten

Meedoen aan wedstrijden betekent kosten. Een deel daarvan is eenmalig, andere moeten jaarlijks of per wedstrijd betaald worden. Hieronder een overzicht van de kosten.

Eenmalige kosten

KNHS
 • Registratie van paard: € 24,30
 • Registratie van pony: € 17,25
 • Registratie van persoon: € 3,50
Overige kosten
 • Wedstrijdkleding

Voor deelname aan wedstrijden moet je voldoen aan de eisen van het reglement. Ga er in ieder geval vanuit dat je een goedgekeurde cap, laarzen of jodhpurs + chaps, rijjasje, plastron, handschoenen en een witte of champagne kleurige rijbroek moet hebben. De kosten hiervan kunnen variëren van toch minstens € 300 (er vanuit gaande dat je alles nieuw koopt) tot meer dan € 1000, afhankelijk van het merk en soort product dat je wil hebben. Kalfsleren laarzen zijn bijvoorbeeld duurder dan rubber laarzen, maar beide zijn toegestaan.

 • Harnachement

Voor deelname aan wedstrijden moet je in ieder geval een Engels of hierop lijkend, (dressuur)zadel met een dekje en een hoofdstel hebben. Ook hiervan kunnen de kosten enorm uiteen lopen, maar meestal hoef je hiervoor niets bijzonders meer aan te schaffen. Informatie over wat voor harnachement wel of niet is toegestaan is terug te vinden in de wedstrijdreglement dressuur, springen en endurance van de KNHS.

Meer specifieke informatie over de kledingvoorschriften is terug te vinden in het artikel wedstrijdkleding.

Jaarlijkse kosten

Dit kan variëren van € 20 tot meer dan € 100, in het laatste geval zit er vaak wel les en gebruik van de manege bij inbegrepen.

 • Lidmaatschap KNHS
 • Startpas
  • Paarden € 75,50 (gelimiteerde startpas € 55,50)
  • Pony’s € 55,50 (gelimiteerde startpas 35,50)
 • Abonnement PaardenSport € 30,65

Kosten per wedstrijd

 • Inschrijfgeld

Inschrijfgeld per proef of parcours varieert meestal tussen de € 7,00 en € 10,00. De kosten voor de proef worden vooraf bekent gemaakt in het vraagprogramma van de wedstrijd.

Denk voor wedstrijden verder in ieder geval nog aan kosten voor benzine en eventueel ijzers en kalkoenen.


[1]

Let op: hierin zijn dus geen kosten voor les en dergelijke opgenomen. Bovenstaande kosten zijn de minimale kosten waarmee je rekening moet houden als je mee wilt doen aan officiële wedstrijden (voor de puntenregistratie).

Inschrijven

Hoe weet ik wanneer er een wedstrijd is?

Je kunt op diverse manieren data van officiële wedstrijden vinden.

 • De KNHS houdt op haar site een wedstrijdkalender bij. Onder het tabblad van de discipline kan je de wedstrijdkalender aan de linkerkant van het scherm terug vinden. Hierin kan je de wedstrijden bij jou in de buurt op zoeken. Vaak hebben ook de regiosites en de sites van de kringen een wedstrijdkalender. In deze kalender staat onder andere de:
  • Locatie
  • Paarden en/of pony's
  • Aantal proeven of parcoursen die er worden uitgeschreven
  • Eventuele klassen (breedtesport of ook Subtop bijvoorbeeld)
  • Overige bijzonderheden
  • Telefoonnummer van de contactpersoon die de wedstrijd organiseert.
 • Je kunt ook via http://www.wedstrijdplatform.nl vraagprogramma's van wedstrijden bekijken.
 • Ook de websites van de verenigingen hebben meestal een wedstrijdkalender.

Hoe moet ik me inschrijven?

Als jij je wilt inschrijven voor een wedstrijd dien je het digitale inschrijfformulier van het KNHS in te vullen en deze te mailen de wedstrijdorganisatie. Het adres staat altijd in het vraagprogramma vermeld, je kunt het vaak ook vinden via http://www.KNHS.nl -> KNHS -> Verenigingen. Als jij je kort voor de wedstrijd nog wil inschrijven kun je het beste even bellen of er nog plaats is.

Sommige verenigingen schrijven hun ruiters gezamenlijk in; in dat geval kun je het beste bij je club navragen wat de afspraken hierover zijn.

Omdat paardrijden steeds populairder is geworden, zijn ook de wedstrijden steeds eerder vol. Vooral voor grote concoursen met geldprijzen moet je op tijd inschrijven.

Hoe weet ik hoe laat ik moet starten?

Steeds minder verenigingen sturen de startlijsten nog op per reguliere post: meestal worden ze gepubliceerd op http://www.wedstrijdplatform.nl of op de eigen website van de vereniging. Houd zelf in de gaten of de startlijst al gepubliceerd is, vaak verschijnen ze circa een week van tevoren. Als je speciale wensen hebt (bijvoorbeeld omdat je twee paarden start) is het aan te raden om een briefje bij de coupons te doen met je wensen. Of even telefonisch/per e-mail contact op te nemen met de vereniging.

Hoeveel inschrijfgeld moet ik betalen?

Het inschrijfgeld staat altijd vermeld in het vraagprogramma. De hoogte hiervan bepaalt de minimum prijzenschaal die moet worden gehanteerd. Het is niet toegestaan om behalve inschrijfgeld nog andere vergoedingen zoals parkeergeld en administratiekosten aan de deelnemers in rekening te brengen. Dit geldt niet voor deelnemers die niet tijdig hebben ingeschreven of betaald; daarnaast mag er wel stallingskosten en een borg gevraagd worden. Een borg moet worden terugbetaald als de deelnemer gestart is. Soms staat er ook in het vraagprogramma vermeld dat het inschrijfgeld vooraf moet worden betaald; als dit niet gebeurt, kan je inschrijving vervallen.

Hoe werkt een wachtlijst?

Als een rubriek vol is, houdt het secretariaat vaak een wachtlijst bij, zodat bij uitvallers anderen de kans krijgen om alsnog te starten. Je kan er zelf voor kiezen om op de wachtlijst te worden gezet of niet.

In principe ben je verplicht inschrijfgeld te betalen als je op de wachtlijst bent gezet en kan toch niet starten. Houd hier rekening mee als jij jezelf op een wachtlijst laat zetten!

Hoe werkt een afmelding?

Als blijkt dat je niet kunt meedoen aan een wedstrijd waarvoor jij je hebt ingeschreven moet je dit zo snel mogelijk melden aan de vereniging zodat anderen de kans krijgen om in jouw plaats te starten. Bel of mail de vereniging zodra je weet dat je niet mee kan doen.

Indien jij je afmeldt voordat de inschrijvingstermijn (die staat in het vraagprogramma vermeld) is gesloten hoef je geen inschrijfgeld te betalen. Meld jij je af na de sluitingsdatum dan blijf je ALTIJD het inschrijfgeld verschuldigd. Opgemerkt moet worden dat sommige verenigingen hier coulant mee om gaan.

Als jij je niet uiterlijk 24 uur van te voren afmeldt, kan de vereniging besluiten dit te melden bij de KNHS die jou hiervoor een boete kan opleggen. In het verleden gold dat deze boete niet werd geheven bij het overleggen van een dierenarts- of huisartsverklaring maar deze regel is niet langer opgenomen in de reglementen. Overigens kunnen in het vraagprogramma andere tijden en afspraken omtrent afmelden vermeld staan. Het vraagprogramma is in principe altijd leidend.

Kan je de inschrijving veranderen?

Als je in een andere klasse wil starten dan je oorspronkelijk hebt opgegeven, kun je het beste het secretariaat bellen en vragen of dat mogelijk is. Een vereniging is hiertoe echter niet verplicht! Maar meestal is het geen probleem als je tijdig aangeeft dat je een klasse hoger wilt/moet starten. Als het niet meer kan, en je bent al in de andere klasse gestart, ben je toch je inschrijfgeld verschuldigd, tenzij je voor de sluitingsdatum hebt gereageerd.

Online inschrijven

Er zijn op dit moment twee sites waar verenigingen het inschrijven online kunnen laten plaats vinden. Let er op dat je ondanks een digitale inschrijving je nog altijd startcoupons moet opsturen naar de vereniging. Meer informatie hierover kun je op betreffende sites vinden.

Wat neem je mee op een wedstrijd?

Onderstaande lijst is redelijk compleet voor een reguliere wedstrijd. Iedereen heeft zo verder zijn eigen voorkeuren. Het is het handigst om voor jezelf een vast lijstje te maken dat je dan ook kan controleren voordat je vertrekt.

Papieren

 • Paardenpaspoort met correcte inentingen
 • Startpas
 • Inschrijfgeld
 • Dressuurboekje
 • Routebeschrijving naar startlocatie
 • Adres en telefoonnummer waar de wedstrijdorganisatie die dag te bereiken is.
 • Auto- en trailerpapieren
 • Rijbewijs


Voor je paard

Noodzakelijk
 • Zadel met singel
 • Hoofdstel met bit en teugels
 • Sjabrak
Aan te raden
 • Vliegendeken/regendeken/fleecedeken (afhankelijk van het weer)
 • Vliegenspray
 • Schroeven (kalkoenen/proppen) inclusief tap en sleutel
 • Reserve hoofdstel
 • Reserve singel
 • Extra elastiekje / pektouw / benodigdheden om te vlechten
Verzorging
 • Hooinet + hooi
 • Water
 • Emmer
 • Manenkam + elastiekjes of naald en pektouw
 • Antiklit
 • Borstel
 • Snoepjes
 • Babydoekjes (schoonpoetsen van paard, ruiter en tuig)
Op de trailer
 • Halster + touw (+ reserve)
 • Beenbescherming
 • Deken


Voor jezelf

Noodzakelijk
 • Cap of hoedje
 • Rijjasje
 • Plastron
 • Handschoenen
 • Laarzen of chaps/jodhpurs
 • Wedstrijd rijbroek
Aan te raden
 • Zweep
 • Sporen
 • Haarnetje voor je knot als je lang haar hebt
 • Trainingsbroek of iets dergelijks over je rijbroek om die schoon te houden
 • Handdoek
 • Regenjas/winterjas (afhankelijk van het seizoen)
 • Iets te eten en drinken
 • Deodorant
 • Bodyprotector
 • Peesbeschermers voor tijdens het losrijden


Springwedstrijd

 • Martingaal
 • Voortuig
 • Peesbeschermers
 • Kogelbeschermers
 • Springschoenen
 • Bodyprotector

Hoe werkt het op een wedstrijd

Als je aankomt op het wedstrijdterrein komen de volgende zaken nog aan bod:

 • Starttijd
 • Aanmelden secretariaat
 • Losrijden / parcours verkennen (alleen springen)
 • Melden jury

Zie voor meer informatie over deze onderdelen de desbetreffende artikelen per discipline:

Dressuurwedstrijd

Springwedstrijd

Endurance Wedstrijd

Losrijden

Als je op concours gaat rijd je voor de proef of parcours eerst los. Dit is vooral bedoeld om je paard los te krijgen en de spieren op te warmen. Het losrijden doe je op het daarvoor bedoelde stuk terrein op het concoursterrein. Met losrijden maak jij je paard los. Vaak kan je dit doen door veel wendingen, overgangen en oefeningen als het zijwaarts gaan te rijden. Voor het losrijden voor een dressuurproef rijd je voor de proef vaak nog de oefeningen die je in de proef moet uitvoeren.

Met springen ga je los werken over de hindernissen. Vaak staan er twee hindernissen op het losrijdterrein, 1 steil en 1 oxer. Deze hindernissen kan je in overleg met de andere ruiters omhoog en omlaag laten zetten, of de oxer breder of juist smaller laten zetten. Meestal heb je vooraf aan het losrijden al lopend het parcours verkend. Het is handig om, als er een aaneengesloten barrage is, die op je hand te schrijven.

Hoe lang je los rijdt is afhankelijk van je paard en wat je zelf fijn vindt. Wat het beste voor jullie werkt qua losrijden ervaar je als je vaker gaat starten.

In de ring

Met dressuur rijden mag je de ring in wanneer de vorige combinatie de ring verlaat. Zorg er dan ook voor dat je de andere ruiter/amazone niet in de weg rijdt: laat de combinatie voor je eerste de ring verlaten voordat jij de ring betreedt. De meeste jury's zien het graag als je direct aandraaft wanneer je de ring in komt. Dan kan je wat figuren rijden in draf en soms korte overgangen rijden. Als de jury aan je voorlezer, of als je de proef uit je hoofd rijdt, aan jou het teken geeft dat je mag beginnen heb je nog 45 sec de tijd om daadwerkelijk te beginnen met je proef (langs de A te rijden).

Met binnen komen in de hogere proeven: als je bij A af moet wenden, mag je de ring niet verlaten om vervolgens bij A binnen te komen. Je rijdt rond in de baan totdat het signaal gegeven wordt dat je mag beginnen, dan rijd je naar de A om af te wenden en je proef te starten. In het Z moet je wel buiten de baan beginnen als daar de ruimte voor is. Meestal rijden de combinaties dan een paar rondjes rond de ring totdat het signaal voor het starten gegeven wordt. Je mag dan ook niet de ring in rijden voordat je proef begint.

In de B, L1 en L2 mag je in de ring met zweep en sporen rijden. Vanaf het M1 is een zweep verboden en zijn als enig hulpmiddel sporen toegestaan. Na het afgroeten moet je de ring verlaten in stap, bij A. Zodra je afgegroet hebt mag jij je paard belonen. Zodra je hebt afgegroet is je proef afgelopen.

Met springen ligt het eraan wat de wensen van de organisatie zijn. Soms rijden er twee combinaties tegelijkertijd in de ring. 1 die het parcours rijdt en 1 die rond rijdt en wacht totdat de 1e combinatie klaar is met het parcours. Als tweede combinatie moet je goed opletten dat je niet in de weg gaat rijden. Bij andere wedstrijden mag je het parcours pas in als de vorige klaar is met het parcours. Je hebt dan vooraf aan het losrijden het parcours lopend verkend.

Als je de ring in mag of de 1e combinatie is klaar, groet je bij de jury, als dan de bel gaat mag je beginnen met je parcours. Met springen hoef je niet af te groeten en mag je na je parcours de ring verlaten.

In de ring draag je altijd het voorgeschreven tenue: dat wat de KNHS voorschrijft of het door de KNHS goedgekeurde clubtenuu. Als het erg warm is, warmer dan 30 graden, kan de organisatie beslissen of je in zomer tenue mag rijden. Dit houdt in dat je een witte of champagne kleurige rijbroek, witte bloes, rijlaarzen, handschoenen en een plastron/stropdas om moet en je cap/hoedje op moet. Je rijjasje mag je dan uit laten. Het is, als het zomertenue is toegestaan, eigen keuze om hierin te rijden of om je jasje aan te houden.

In de ring is het met de dressuur ook de bedoeling dat je paard is ingevlochten. Bij Haflingers, Fjorden, Friezen of andere rastypische paarden zijn andere vlechtmethoden toegestaan, zoals bijvoorbeeld een hengstenvlecht, een matje of het los dragen van de manen. Met springen mogen de manen los, maar vooral in de B wordt een ingevlochten paard gewaardeerd.

Hier vindt je meer informatie over het invlechten van je paard of pony: Het vlechten van de manen en staart

Wedstrijdkleding

Zoals al eerder gemeld in dit artikel moet je kleding voldoen aan de regelementseisen van de KNHS. Het reglement is terug te vinden op de website van de KNHS. Hieronder nog een aantal artikelen die meer informatie geven over de wedstrijdkleding:

 • Zie voor toelichting wedstrijdkleding
 • Sporen (zie het reglement voor de toegestane sporen)
 • Zweep (niet langer dan 120 cm bij de paarden en 100 cm bij de pony’s)

Harnachement

Ook het harnachement moet voldoen aan de reglementeisen van de KNHS. Het is verstandig als je die zelf doorneemt voordat je deelneemt aan een wedstrijd. In de reglementen kan je precies opzoeken welk bit bijvoorbeeld wel of niet is toegestaan, de lengte van je zweep, eisen aan het zadel enzovoort.

Zorg er in ieder geval voor dat je tuig netjes gepoetst is, compleet is en goed past.

Prijzenschaal

Als je naar een wedstrijd bent geweest dan kan het zijn dat je zo goed hebt gereden dat je in de prijzen bent gevallen. Er zijn verschillende soorten prijzen zoals rozetten, bekers en prijzengeld. Een rozet is een soort lintje.

Als je bij de pony's rijdt krijg je meestal een beker en een rozet, Je hebt verschillende kleuren rozetten die allemaal een andere plaatsing betekenen. Dit zijn de verschillende kleuren rozetten in verschillende landen:

Nederland Verenigde Staten Canada Groot-Brittannië Australië
1 Oranje Blauw Rood Rood Blauw
2 Rood Rood Blauw Blauw Rood
3 Wit Geel Wit Geel Wit
4 Blauw Wit Geel Wit Geel
5 Groen Roze Groen Groen Bruin
6 Roze Groen Roze Kastanjebruin vrij
7 vrij Paars Bruin Felgroen
8 Bruin Kastanjebruin Tan
9 Grijs Grijs Bruin
10 Felblauw Felblauw Grijs

Als je bij de paarden rijdt krijg je meestal een rozet en prijzengeld. Hoeveel het prijzengeld is staat van tevoren in het vraagprogramma aangegeven. Hoeveel prijzen er zijn ligt eraan hoeveel deelnemers er zijn in jouw rubriek. Per 4 deelnemers krijgt er 1 iemand een prijs:

1 t/m 4 deelnemers -> 1 prijs
5 t/m 8 deelnemers -> 2 prijzen
9 t/m 12 deelnemers -> 3 prijzen
13 t/m 16 deelnemers -> 4 prijzen
17 t/m 20 deelnemers -> 5 prijzen

Overige zaken

Starten met een hengst

Voordat je met een hengst op concours mag in Nederland moet je tenminste L2+1 dressuur of L+1 springen geclassificeerd zijn. Je mag niet zomaar met een hengst op concours. Dit omdat de meeste hengsten toch wel een ervaren ruiter nodig hebben en de organisatie wil dat de ruiter aantoonbaar de hengst onder controle kan houden. In België mag je wel gewoon met een hengst starten, zonder eerst gekwalificeerd te zijn in een bepaalde klasse.

Handicap

Een wedstrijd kan in handicap worden verreden. Lees hier meer over de handicapregeling.

Bronnen, referenties en/of voetnoen

 1. KNHS Tarievenlijst 2012