Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Westpoint

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Westpoint
Westpoint 10.JPG
Dressuurpaard en dekhengst
Geboren: 27 juni 2003
Overleden -
Sexe: Hengst
Kleur: Zwart
Stokmaat: 1,70 meter
Ras: KWPN
Ruiter: Emmelie Scholtens en Kirsten Beckers
Website: http://www.vdlstud.comWestpoint is een goedgekeurde KWPN dekhengst. Dressuuramazone Emmelie Scholtens leidde de hengst zeer succesvol op. In 2007 won de combinatie de Pavo Cup voor vierjarige dressuurpaarden. Twee jaar later won de hengst op zesjarige leeftijd de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden in Verden.

Afstamming en signalement

Westpoint is een zwarte KWPN hengst. Zijn stokmaat is 1,70 meter. Aan beide achterbenen heeft hij als aftekeningen een wit voetje.


Afstamming van Westpoint
Westpoint Jazz (pref) Cocktail (pref) Purioso (keur)
Ulissa (keur, pref, prest)
Charmante (keur) Ulster
Warmante (keur, pref, prest)
Jerlinda (elite, pref) Michelangelo (elite) Pasteur xx
Miami (elite, SPS)
Berlinda (ster, pref) Le Mexico (keur)
Terlinda (keur)

Vader Broere Jazz komt met Kirsten Beckers uit in de internationale Grand Prix. Hij is aanvoerder op de WBSFH lijst voor het beste vaderdier. Hij bracht ook Europees kampioen Parzival van Adelinde Cornelissen voort. De moeder van Westpoint is de elite preferent merrie Jerlinda, een dochter van Trakehnerhengst Michelangelo. Zij bracht ook de keur Jazz-dochter Vita, die met Emmelie Scholtens opvallend presteerde in de Pavo Cup.

Sportieve carrière

Op 27 juni 2003 werd het zwarte hengstveulen Winston (later Westpoint) geboren. Op de veulenveiling in Maren-Kessel werd hij voor € 3900,- verkocht. Vervolgens werd hij op driejarige leeftijd aangeboden op de KWPN keuring. In de kampioenskeuring behaalde hij het reservekampioenschap en woerd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Met vlag en wimpel slaagde Westpoint voor de test (hij werd zelfs verrichtingskampioen dressuur) en verdiende zijn goedkeuring bij het KWPN.

Westpoint komt in training bij dressuuramazone Emmelie Scholtens. Met veel plezier leidt ze de hengst op. Op vierjarige leeftijd winnen ze de Pavo Cup. In de Hengstencompetitie klasse L dressuur eind dat jaar behalen ze de tweede plaats. In 2008 wordt Westpoint reservekampioen in de Pavo Cup. Op het Wereldkampioenschap voor Jonge Dressuurpaarden is hij gespannen en eindigt in de 'middenmoot', om vervolgens eind dat jaar weer tweede te worden in de Hengstencompetitie, dit maal in de klasse M. Op zesjarige leeftijd, in 2009, wordt Westpoint Gronings kampioen in het Z2 dressuur. Eventjes later wordt de getalenteerde hengst gestart op de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden. Westpoint toont zijn ongekende kwaliteiten en wint de kwalificatieproef. Ook in de finale staat Westpoint er fantastisch aan en de titel kan hem dan ook niet meer ontgaan. Westpoint werd Wereldkampioen 6-jarige dressuurpaarden.

Als in september 2009 bekend wordt gemaakt dat zijn amazone Emmelie Scholtens gaat samenwonen en vertrekt bij Stal Laarakkers, wordt Westpoint verkocht aan Stoeterij Broere. Amazone Kirsten Beckers neemt de teugels van hem over.

Resultaten in de sport

Pavo Cup

  • 2007: Kampioen Pavo Cup finale
  • 2008: Reservekampioen Pavo Cup finale

Wereldkampioenschappen

  • 2008: 36e plaats in de kwalificatieproef, 23e plaats in de kleine finale bij de 5-jarige dressuurpaarden
  • 2009: Winnaar van de kwalificatieproef en winnaar van de finale, Wereldkampioen 6-jarige dressuurpaarden

Hengstencompetitie

  • 2008: Finale KNHS/KWPN Hengstencompetitie '07/'08 klasse L dressuur: Reservekampioen
  • 2009: Finale KNHS/KWPN Hengstencompetitie '08/'09 klasse M dressuur: Reservekampioen

(Inter)nationaal

  • 2009: Gronings kampioen Z2 dressuur

Carrière in de fokkerij

Westpoint is als dekhengst goedgekeurd bij het KWPN.

Zijn eerste nakomelingen werden geboren in 2007. In 2010 zullen de eerste driejarige nakomelingen van hem op de keuring verschijnen.

Verrichtingsonderzoek

Westpoint nam in 2006 deel aan het verrichtingsonderzoek van het KWPN.

Hij behaalde de volgende cijfers:

Dressuur

Stap (x2): 8.5
Draf (x2): 7.5
Galop (x2): 8.5
Souplesse: 8.5
Houding & balans: 9.0
Rijdbaarheid/bewerkbaarheid: 8.5
Aanleg als dressuurpaard: 8.5
Totaal: 83.5 punten

Verrichtingsverslag

Verrichting Ermelo 2006 (13-03 t/m 19-05)

Westpoint is een eerlijke, werklustige en betrouwbare hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich zeer goed bewerken. De stap is zuiver en goed van ruimte. De draf is ruim en gedragen, maar zou krachtiger kunnen. De galop is goed van ruimte en krachtig. In beweging heeft Westpoint zeer veel houding, veel balans en veel souplesse. De hengst beweegt goed bergopwaarts. Als dressuurpaard heeft Westpoint veel tot zeer veel aanleg en geeft hij zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Aanparingsadvies

Westpoint kan een goede bewegingstechniek toevoegen. Ook kan hij een meer opwaarts model fokken bij merries die beschikken over een correct gesteld achterbeen.

Fokwaarden

Verwachtingswaarde: 171

Nakomelingenkeuringen

Afstammelingen 2007

Uniforme collectie goed ontwikkelde hoogbenige rijtypische veulens die goed in het rechthoeksmodel staan. Het hoofd is voldoende sprekend. De nek is voldoende van lengte. De hals is overwegend verticaal gesteld en ruim voldoende van lengte. Enkele malen werd een onderhals gezien. De schoft is voldoende van lengte en ontwikkeling. De schouder is goed van lengte en ruim voldoende van ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed bespierd. De croupe is goed van lengte, ligging en bespiering. De broekspier zou langer door moeten lopen. Het voorbeen is goed van lengte en correct gesteld. Het achterbeen is lang, soms sabelbenig. Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De stap is goed van ruimte en souplesse. De draf is goed van ruimte en lichtvoetig. De galop is ruim voldoende van ruimte en balans met ruim voldoende souplesse. In draf en galop zouden de veulens zich losser moeten laten in de bovenlijn.

Kort samengevat: Uniforme collectie goed ontwikkelde hoogbenige rijtypische veulens die goed in het rechthoeksmodel staan. De beweging is lichtvoetig en ruim. In draf en galop zouden de veulens zich losser moeten laten in de bovenlijn.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten