Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Wielkopolski

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Wielkopolski
Hoofdfoto wielkopolskidekhengst.jpg
Wielkopolski standfoto.jpg
Stokmaat: 1.62 tot 1.80 meter
Kleur: alle kleuren toegestaan
Land van herkomst: Polen
Link naar stamboek: http://www.pzhk.pl/art.php?id=pzhk_en.htm&lang=en

Polen is een van de belangrijkste paardenfokkende landen ter wereld. Eén van de beste paarden uit Polen is de Poolse Arabier. De Wielkopolski (KWLPS) is een vrij nieuw ras uit Polen, dat bekend staat om zijn hardheid en goede kwaliteiten. Wielkopolski's hebben een vriendelijk karakter, veel uithoudingsvermogen en ze zijn rustig en slim. Ook zijn het goede wedstrijd- en tuigpaarden.

Geschiedenis

Na de afscheiding van het Duitse Oostpruisen (zie geschiedenis van de Trakehner) wat bij Polen terecht kwam wilde de Duitse fokleiding geen erkenning meer geven van de door henzelf gebruikte merrie- en hengstenlijnen, die ze niet naar Duitsland hadden kunnen halen. De discussie ontstond destijds met de fokleider van Kadyny tevens hoofd fokleiding van Noord Polen, waar het buitenverblijf van keizer Wilhelm II aan verbonden was. Hij wilde erkenning hebben voor deze groep dieren, ook verbonden aan zijn stoeterij. De Duitsers bleven lange tijd halsstarrig: deze paarden, sommige met het Trakehner brandmerk, mochten de naam Trakehner niet dragen, zelfs niet de naam van het oorspronkelijk Duitse gebied wat nu bij Polen hoort, dus geen Oostpruis of de naam Mazury. Vandaar de naam Wielkopolski (grote Pool) die met de regio Wielkopolska (Groot-Polen) eigenlijk niets van doen heeft.

Pas na de Tweede Wereldoorlog ontstond het type Wielkopolski. De Wielkopolski is nauw verwant aan de Trakehner, maar de Wielkopolski is meer gefokt met Poolse en Oost-Europese rassen. Ook met de twee Poolse rassen, de Poznan en de Mazury. De Mazury is een oud ras, dat veel Trakehnerbloed heeft. Daarna werden Volbloed, Arabier en Anglo-Arabier ingefokt. De Wielkopolski is een van de beste warmbloedrassen. Hij heeft een aangeboren evenwichtig zwevende manier van bewegen. Kruisen met Hannoveraan wordt sinds een paar jaar gedaan om in de springsport betere prestaties te krijgen. Uit hetzelfde gebied is een aantal jaren later ook de Malapolski erkend als officieel ras. Mala betekent klein, dus de kleine Pool.

Invloeden

en

Belangrijke paarden

  • Kobryn
  • Aragonit (zoon van Kobryn)
  • Ogar

Exterieur

De Wielkopolski is een stevig en middelzwaar gebouwd warmbloedpaard. Het hoofd is niet erg elegant, meer wat grof. Het hoofdprofiel is meestal recht. Het voorhoofd is redelijk breed en heeft intelligente ogen die levendig en groot zijn. De oren zijn van gemiddelde lengte en de neusgaten staan wijd open. Lichaam: lange en elegante hals, gespierde schuine schouders, diepe en brede borst, compacte bouw, diepe koffer, gespierde achterhand, lange benen.

De Wielkopolski heeft een stokmaat van gemiddeld 1,68 meter. De vroegere paarden die gebruikt werden in het leger waren vaak groter, tussen de 1,70 – 1,80 meter. Momenteel worden de paarden langzamerhand ook weer groter gefokt.

De meest voorkomende kleuren zijn bruin, vos en schimmel, maar in principe zijn alle kleuren toegestaan. Tegenstanders van bonte varianten proberen deze te weigeren toe te laten in het stamboek, maar tot op heden kunnen ze gewoon geregistreerd worden.

Buitenlandse hengsten kunnen worden goedgekeurd mits ze verrichtingsonderzoek lopen in Kwidzyn of Nowa wioska (deze prube dzielnosci is voor alle hengsten verplicht) en komen dan in het gedeelte buitenlandse hengsten register terecht.

De Wielkopolski-hengsten moeten strenge testen ondergaan, voordat ze mogen worden ingezet als dekhengst. Daarbij wordt de bouw en de prestaties beoordeeld.

Brandmerk

De paarden zijn voorzien van een gewei met een boei erdoorheen en dat heeft te maken met Oostpruisen, oftewel het gebied dat nu de Mazury heet, het gewei is die van een eland. De Mazury is een gebied dat rijk is aan vele meren en een prachtige biotoop is voor elanden en de boei van een schip heeft daarmee te maken.

Karakter

De Wielkopolski heeft een uitmuntend temperament, sterk en gehard, van nature atletisch en snel. Ze zijn heel werklustig, maar hebben tijd nodig om de gevraagde werkzaamheden tot zich door laten te dringen en moeten snappen wat er wordt bedoeld.

Gebruik

De belangrijkste veredelaar momenteel is de Volbloed. Hierdoor is de Wielkopolski erg geschikt voor de samengestelde wedstrijdsport wat in Polen op aardig grote schaal beoefend wordt. Polen heeft vroeger aan de Olympische Spelen meegedaan, waaronder Krszystof Ferenstein met de hengst Kobryn die toch wel als een van de lijnzetters gezien mag worden.

De Wielkopolski is een modern ras, dat geschikt is als sportpaard en paard. Ook is hij, vanwege zijn middelzware bouw, geschikt voor licht trekwerk.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Het boek van het paard, uitgave van Atrium Alphen aan de Rijn
  • Gabrycha
Dit artikel is nog niet toegevoegd aan één of meerdere categorieën, mist links naar andere wiki pagina's of is niet opgemaakt volgens de wiki standaard. Als je dit wilt verbeteren kun je als wiki schrijver op bewerk klikken. Ben je nog geen wiki schrijver? Open dan een topic op het WikiZaken forum.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.