Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Zitles

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Zitles is een les die volledig gericht is op het verbeteren op de zit van de ruiter. Tijdens zitles wordt onder begeleiding aan de houding en zit van de ruiter gewerkt. Dit kan op vele manieren, met en zonder paard, met en zonder hulpmiddelen, aan de longe of los, met of zonder zadel. Er zijn legio hulpmiddelen die ingezet kunnen worden tijdens zitles zonder paard, denk hierbij aan de zitbal/yogabal, een zadel op een zadelbok, krukje, spiegel, enz. Het paard kan het beste bijgezet worden met bijzetteugels, zodat deze ontspannen loopt en de rug goed rond maakt. Dit laat de ruiter toe om goed te kunnen zitten. Wanneer het paard aan de longe loopt, kan de ruiter zich volledig concentreren op zijn zit.

Een zitles kan ook uitgebreid worden door de ruiter te leren hulpen geven zonder de teugels te kunnen gebruiken (zie oefeningen bij een zitles).

Wanneer?

Elke ruiter kan zijn voordeel halen uit regelmatige zitlessen. De basis van het rijden begint immers bij de onafhankelijke correcte zit. Een beginner kan best beginnen met enkele zitlessen tot hij/zij in staat is de goede houding aan te nemen en hierbij licht te rijden, een stukje door te zitten, en rustig te blijven zitten bij de galop. Een meer ervaren ruiter kan eens in de zoveel tijd een zitles meepikken om zijn zit te onderhouden of te verbeteren.

Oefeningen bij een zitles

Deze oefeningen zijn geen complete opsomming. Elke oefening kan met of zonder stijgbeugels gereden worden. Hierbij dient telkens opgelet te worden dat de ruiter ontspannen en in de correcte houding blijft zitten. De ruiter neemt bij een zitles de teugels niet aan.

Algemene oefeningen

Dit zijn enkele algemene oefeningen die men in elke gang kan rijden.

 • Ontspanningsoefeningen
 • Oefeningen om onafhankelijk te leren bewegen
 • Oefeningen om lichaamsbewust te worden
 • Ritmische oefeningen
 • Ademhalingsoefeningen
 • Lenigheidsoefeningen
 • Ervaringsoefeningen
 • Balansoefeningen
 • Visualisaties
 • Verlichte zit
 • Het geven van de ophoudende hulp met de zit

Oefeningen in stap

Leren van de correcte zit

De ruiter wordt getoond hoe deze hoofd, romp, armen, handen, bekken, bovenbenen, knieën, onderbenen en voeten moet houden om een correcte zit te hebben.

Voorbereiden van het lichtrijden

Nuvola actions next.png Zie Lichtrijden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hierbij gaat de ruiter op het ritme van de stap afwisselend rechtstaan en zitten. De ruiter leert hierbij de beweging en leert bovendien zien wanneer de buitenschouder voorwaarts of achterwaarts beweegt.

Oefeningen in draf


Oefeningen in galop

Correct zitten in galop

De ruiter krijgt aan de longe uitgebreid de kans om rustig te leren zitten op een galopperend paard, zonder hierbij rekening te moeten houden met het sturen, drijven of afremmen van het paard.

Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar:

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van zitlessen

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.